sâmbătă, 22 mai 2010

Albert Einstein nu a fost crestin

Pe net (Messenger, Mail, Bloguri) circula de o vreme un filmulet teist mincinos despre un copil pe care il cheama Albert Einstein. Folosindu-se de numele savantului, crestinii (caci filmul nu e facut de budisti sau practicantii de voodoo) sustin ca acesta, copil fiind, datea o lectie unui profesor demonstrandu-i ca exista Dumnezeu.

Poate ca Albert Einstein viitorul savant, credea in Dumnezeu cand era mic (poate credea si in Mos Craciun si in Vrajitorul din Oz), dar folosirea numelui acestuia pentru a promova o religie mi se pare o nesimtire si o minciuna. In privinta religiozitatii lui Albert Einstein - adult, se gasesc mai multe raspunsuri aici si pe alte siteuri despre acesta. Nu trebuie decat putin vointa de a cauta.


3 comentarii:

 1. Da, e clar ca se foloseste numele savantului pt a sustine existenta unui Creator.
  Din punctul meu de vedere nu e nevoie de girul cuiva ca sa crezi in D-zeu; e egal daca Einstein credea sau nu in divinitate.
  Totusi, filmuletele astea de pe NET au ca baza (posibil) o declaratie a lui Einstein ... cam deformata ce-i drept, pt a impresiona:

  "De mic copil am fost ajutat sa inteleg Biblia si Talmudul. Desi sunt evreu, figura ilustra a Nazarineanului m-a fascinat dintotdeauna." (Albert Einstein, om de stiinta nascut in Germania)

  O sa mai postez cateva declaratii de-ale savantului care mi s-au parut cel putin interesante:

  Savantul de origine europeana Albert Einstein, desi era cunoscut ca ateu, a marturisit: "Imi este suficient sa ... reflectez la minunata structura a universului, pe care nu o putem percepe decat foarte vag, si sa incerc in mod umil sa inteleg chiar si numai o parte infima din inteligenta care este evidenta in natura"...

  Descoperirile stiintifice trezesc in unii oameni de stiinta o atitudine reverentioasa. Albert Einstein a afirmat: "Cu greu veti gasi printre oamenii de stiinta mai profunzi unul care sa nu aiba in felul lui sentimente religioase ... Acestea iau forma unei coplesitoare uimiri produse de armonia legilor naturii, care dezvaluie o inteligenta atat de avansata, incat, in comparatie cu ea, toate rationamentele si actiunile sistematice ale omului sunt o slaba imitatie".

  Albert Einstein era convins ca universul a avut un inceput si si-a exprimat dorinta de a sti "cum a creat Dumnezeu lumea". Totusi, Einstein nu a marturisit ca crede într-un Dumnezeu care este o persoana; el a vorbit despre un "sentiment religios [cosmic], care nu are legatura cu nicio doctrina si cu niciun concept cu privire la un Dumnezeu despre care se crede ca ar avea calitati sau înfatisare de om".

  Intradevar un om profund si umil.

  RăspundețiȘtergere
 2. Recomand http://adrianarvunescu.wordpress.com/2010/05/07/einstein-si-religia/ precum si versiunea engleza: http://adi.trei.ro/?p=760

  RăspundețiȘtergere
 3. „Dacă există ceva religios în mine, aceasta este admirația fără limite față de structura lumii atât cât ne-o poate dezvălui știința"

  RăspundețiȘtergere