marți, 23 februarie 2010

Biserica Anglicana si homosexualii

In VoxPublica a aparut stirea ca mariajele homosexuale vor fi legale in cadrul Bisericii Anglicane. Intrigat citesc toata stirea si aflu ca pana acum, in Marea Britanie, exista o lege prin care se interzicea casatoriile cuplurilor homosexuale in Biserica Anglicana, iar aceasta lege va fi scoasa. Asadar, ramane la latitudinea Bisericii Anglicane (de fapt a parohiilor) daca sa casatoreasca sau nu religios astfel cupluri.

Intr-adevar, articolul are un titlu pompos. De fapt, toata schimbarea este ca a fost desfiintata o lege civila prin care unei Biserici NU i se datea voie sa casatoreasca cupluri homosexuale iar acum i se da voie sa faca ce doreste.

Interesant este de vazut acum ce va face Biserica Anglicana cu aceasta libertate. Daca va casatori cupluri homosexuale, eu consider ca a intemeiat o noua religie bazata pe crestinism, dar in nici un caz nu mai este ceea ce a fost.

In alta ordine de idei, este lucru laudabil ca statul nu mai intervine in organizarea bisericilor. Ar fi un lucru si mai laudabil daca acest lucru s-ar intampla si in sens invers: Bisericile sa nu isi mai exercite influenta asupra statului, in special in Romania, dar nu numai (vezi Grecia, Italia). Vorba unui mare intemeietor de religie: Dati Cezarului ce-i al Cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumenzeu.

5 comentarii:

 1. Diviziuni in Biserica Anglicana:
  Philip Jensen, decanul de Sydney si unul dintre cei mai proeminenti prelati ai Australiei, l-a demascat de curand pe arhiepiscopul de Canterbury numindu-l "prostituata religioasa care-si primeste salariul in mod fraudulos", semnaleaza ziarul australian The Age. Jensen il condamna pe capul bisericii din care face parte pentru conceptiile-i liberale asupra homosexualitatii. The Age continua: "In Biserica Anglicana din intreaga lume, opiniile asupra homosexualitatii sunt diametral opuse, multe filiale din Asia si Africa chiar rupand orice legatura cu biserica din Canada din cauza binecuvantarii uniunilor homosexuale, precum si cu cea din SUA din cauza numirii unui episcop despre care se stie clar ca e homosexual...

  Unitarienii aproba casatoriile homosexuale
  Biserica Unitariana a devenit prima grupare religioasa din Statele Unite care aproba in mod oficial casatoriile intre persoane de acelasi sex, se arata in revista Christian Century. Delegatii prezenti la congresul anual al acestei grupari religioase au hotarat cu majoritate de voturi sa "declare valabilitatea casatoriei intre oricare doua persoane devotate una alteia". Revista religioasa mai sus mentionata declara ca, "potrivit regulilor Bisericii, fiecare dintre cele 1 040 de congregatii ale Bisericii poate decide singura daca va aproba casatoria perechilor homosexuale sau lesbiene si daca va organiza astfel de nunti".

  Articolele mai sus mentionate au aparut in 2004-2005...deci, nimic nou sub soare!
  De apreciat ultima ta idee din post!

  Imi face placere sa-ti citesc articolele desi am senzatia ca vb singura...

  RăspundețiȘtergere
 2. Deh, matale mai vrei o tura de secularizare. Iar a propos de popii filorusi de care ziceai pe blogul lui Roncea, de la cine primea solda Tudor Vladimirescu? Cred ca aventurile bisericii ortodoxe romane au prea putin de a face cu Dumnezeu, dar foarte mult cu biserica rusa, de parca sf. Andrei ar fi vanat lupi pe Volga, nu la gurile Dunarii...

  RăspundețiȘtergere
 3. @ratiunea
  Frate cerceteaza istoria religiilor, observ ca vorbesti din amintiri si te informezi din mass media, citeste carti autentice.
  Nimeni nu contesta Vechiul Testatement care a stat la baza mai multor religii, dar de ce nu acceptam si Noul Testament? (sau nu toti). Crestinismul a aparut ca o indreptare a legii vechi si asta s-a facut prin jertfa, prin moartea si Invierea Lui Hristos. El a pus bazele Crestinismului dar nu toti au crezut la acea vreme si inca de-atunci s-au format doua tabere, chiar daca cu totii se considerau crestini. Au existat foarte multe conflicte in interiorul bisericii autentice si multi sfinti a dat biserica pentru a apara adevarul, dar au fost oameni care s-au ridicat si s-au declarat ei sefi ai bisericii si nu L-au mai recunoscut Hristos ca fiind Intemeietorul si Capul Bisericii (vezi papismul). Astfel ca in 1054 a fost mare schisma si ereticii si-au facut propria biserica.
  Mai multe detalii aici:
  http://apologeticum.wordpress.com/2010/02/19/aberatiile-papistasilor-din-dogma-cociliului-i-vatican-si-cum-papistasii-au-confiscat-cuvantul-catolica/

  Cand vad ca unii traiesc in amagire si nu vor sa cerceteze sa se lamureasca care-i adevarul ma intristeaza foarte. Ortodoxia (dreapta credinta) ne invata sa ne rugam unii pentru altii, de exp. protestantismul la ce ma indemana la iubire, la iubirea de sine in mod special si nu sa ajut pe aproapele rugandu-ma pentru el. De ce? slujeste regimului ce se indreapta spre pierzanie. Ortodoxia nu este religia ce poate fi cuprinsa cu rationalul, ci implica simtire.

  Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui D-zeu miluieste-ma pe mine pacatosul si pe toata lumea ta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. scuze ca raspund cu o intarziere de 8 ani, am fost putin ocupat.
   Dumnezeu, asa cum am inteles din cartea lui este perfect, iar ceea ce spune el este fara greseala. Prin urmare, cred ca sunteti eretic daca spuneti ca legea veche avea nevoie de indreptare, deoarece era data de Dumnezeu si tot ce spune Dumnezeu este perfect. Asadar, va sfatuiesc sa va mai ganditi si eventual sa va spovediti deoarece tocmai ati spus ca Dumnezeu a facut o lege imperfecta.

   Ștergere
 4. Mda, traim intr-o tara in care majoritatea oamenilor simt, nu rationeaza, fie ca sunt ortocsi sau de alte confesiuni! :))
  Bun, asta nu-i greu de crezut, se vede...din pacate.
  Problema e, daca nu treci o idee, o invatatura, doctrina, s.a.m.d. prin prizma ratiunii, daca ceea ce crezi nu e rational, de inteles si cu mintea nu doar cu inima, cum poti fi sigur ca ceea ce simti este bun sau rau, corect sau incorect?

  RăspundețiȘtergere