vineri, 4 decembrie 2009

Juramantul pe Biblie si cuvantul de om

Am vazut aseara dezbaterea pentru presedintie dintre Geoana si Basescu. Nu voi comenta din punct de vedere politic impresia pe care mi-au facut-o cei doi, deoarece nu este scopul acestui blog. Voi comenta in schimb episodul "Juramantul pe Biblie". Cine nu stie, cei doi au fost pusi de catre moderatorul Robert Turcescu sa jure pe Biblie ca Geoana "nu le-a promis lui Patriciu, Vantu sau Voiculescu vreun ajutor dupa ce va ajunge presedinte" iar Basescu ca "nu l-a lovit pe copilul xulescu niciodata".
De ce consider ca este o prostie acest juramant. Dincolo de faptul ca oricare dintre ei ar putea sa nu creada in Dumnezeul crestin sau Biblie si prin urmare acest jurmanat are la fel de mare valoare ca jurmanatul pe cartea de bucate, este aspectul ca juramantul este interzis chiar de Biblie. Da, exact. Crestinul stat roman ii pune pe conducatori sa jure pe Biblie, desi in Biblie, in cartea Matei 5:33-37, spune clar "Sa nu va jurati nicidecum".
In plus, juramantul pe orice (Biblie, Coran, Constitutie, etc), cred ca afecteaza onoarea si constiinta omului. Omul trebuie sa nu minta pentru ca asa ii dicteaza constiinta si trebuie sa minta daca inteligenta sau constiinta lui ii spune aceasta.
Un om cu o constiinta si o valoare morala ridicata nu ar trebui niciodata sa minta, in special pentru a-si aduce avantaje pentru sine ci cel mult pentru a salva vieti.

Asadar, orice om care considera ca cel din fata lui are onoare si o calitate morala deosebita, nu ar trebui niciodata sa ii ceara sa jure pe anumite carti. Astfel de jurmaminte sunt pentru prostime, pentru cei care nu cunosc nici Biblia, pentru cei te-ar minti in fata si ti-ar fura banii, dar totusi cred in judecata divina si se roaga sa fie iertati pentru ceea ce tocmai au facut si chiar cred ca vor fi iertati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu